Adys – бъдете толерантни

Adys – бъдете толерантни

от in Актуално 25.02.2021

Шрифтът, който избрахме да използваме за сайта не е случайно подбран. Неговото наименование е “Adys” и е първият предназначен за хора с дислексия. Това е състояние, което се изразява в неспособност за четене и асимилиране на текст. Шрифтът улеснява възприемането на текстове от дислексици при лека и средна форма.

Авторът му е Кристина Костова, която също е дислексик в много слаба степен или поне слаба в сравнение с повечето хора.

Запознахме се с историята й, която ни впечатли и вдъхнови да насочим вниманието на всеки от нас, призовавайки да бъдем толерантни към различията.

Световна статистика показва, че 1 от 6 души проявява симптоми на дислексия. Едва 1 от 50 учителя е наясно какво всъщност представлява тя и как се процедира с такива деца.

Оказва се, че най-трудите години за всеки дислексик са годините в училище. Голяма част от тях изпитват големи трудности при справянето с учебния материал. Нерядко биват маргинализирани, а дори доскоро деца с тежки форми на дислексия биват определяни като умствено изостанали. Практика, която няма нищо общо с реалността! Дори има случаи, в които такива деца не преминават даден клас. Показателно е, че голяма част от тях се отказват да четат книги.” – споделя Кристина.

“Adys” се разпространява и ще се разпространява безплатно. Вече е готов и неговият сайт, чийто адрес е www.adysfont.com .Ориентацията в него е лесна и оттам шрифтът може да се изтегли. Има и страница със съвети за употреба. Една част са предназначени за дизайнери или хора, които изграждат визуални материали, втората част са съвети за родители и учители.

Вече съществува тенденция при създаването на мобилни приложения да се използват достъпни и четими шрифтове – не само заради дислексиците, но и заради създаването на приложения. В тях се използва широк кръг от икони и картинки, които спестяват място и време. Това е нещо полезно, защото за един дислексик картинките понякога са доста по-лесни за възприемане. Въпреки това е нужно да има текст. Поради тази причина, Кристина е дала съвети за употреби на шрифта и неговото стилизиране, за да могат хората да се улеснят. Да, има степени, при които няма как да се помогне напълно, но когато тези хора се улеснят и им се дава възможност те да се обучават, колкото и време да им отнеме, ще се постигне резултат.

Кристина Костова – автор на Adys

    Количка