Седем неща, които зъбите казват за здравето

Седем неща, които зъбите казват за здравето

от in Новини 08.06.2021

 

1. Плоски изтъркани зъби и главоболие:

Много хора не знаят,че стреса ги кара да търкат зъбите си един в друг. Това е така, защото го правят в съня си. Понякога е до такава степен, че човек може сам с език да усети изтъпените си зъби.

Търкането на зъбите на сън е често срещан знак за емоционален или психически стрес, който често се свързва с главоболия, които се причиняват от спазми в мускулите, които карат зъбите да се търкат едни в други.

2. Разпадащи се или лесно нараними зъби:

Изтъняването на емайла до такава степен, че почти да прозира, не е свързано с възрастта и може да се получи във всеки период от живота.Причината за това са киселини от стомаха които се изкачват до устата и разграждат емайла. А това от своя страна се причинява от гастро-езофагеална рефлуксна болест. Това е хронично заболяване, което се причинява от нарушаване на бариерата между хранопровода и стомаха, което кара стомаха да изпраща киселини обратно в хранопровода.

3. Рани по венците, които не се възстановяват:

Поради нервност, или просто случайно хората хапят устата си и понякога си правят рани. Това е доста често срещано, но когато рана остане в продължение на седмици без да се възстанови, това изисква задължително посещение до вашият зъболекар, за да се отхвърли тезата рак на устата.

Повечето диагностицирани с рак на устата са на повече от 60 години. Въпреки че едва 35 процента от хората с рак на устата оцеляват, стоматолозите казват че това е защото повечето случаи са диагностицирани прекалено късно. Освен това, за пушачите е 6 пъти по-вероятно да развият рак на устата от непушачите.

4. Венци, които растат върху зъбите:
Ако забележите, че венецът ви е започнал буквално да расте върху вашия зъб и в същото време взимате сериозни медикаменти е добра идея да споменете това на доктора, който ви е предписал лекарството. Някои медикаменти стимулират растежа на венците и ако това се случва значи дозата трябва да бъде преразгледана. Израстването на венците може да направи миенето на зъбите трудно и предразполага към кариеси и парадонтит. В крайни случаи дори целия зъб може да бъде покрит от венеца.

5. Суха уста:
Сухата уста може да бъде причинена от много неща, от дехиадратация и пушене, до алергии и нови медикаменти, но сухата уста може и да е ранен знак за 2 заболявания напълно незвързани с употребяването на медикаменти: дибает и синдром на Сьорген.

6. Бяла мрежа отвътре на бузите:
Кожно заболяване е последното нещо, което бихте очаквали да откриете докато миете зъбите си, но се случва. Лихен планус, чиято причина е неизвестна се проявява при мъже и жени между 30 и 70 годишна възраст. Първата проява на заболяването често е в лигавицата на устата.
Плаките от Лихен планус изглеждат като бели въженца навързани в нещо подобно на мрежа. Седемдесет процента от заболелите проявяват симптоми първо в устата си.

7. Ронещи се протези
:
За повечето хора единственото общо между протезите и пневмонията е,че ги свързват с възрастни хора, но двете имат връзка с потенциал да причини смърт. Аспирационната пневмония се причинява от вдишването на външни за тялото обекти, което причинява изключително опасно или дори смъртоносно възпаление. Аспирационната пневмония е една от най-често срещаните причини за смърт при по-възрастните хора. Често причината за нея е неправилна грижа за протезите. Те трябват да се вадят и внимателно да се почистват всеки ден, със специални четка и да бъдат оставяни в почистващ разтвор.

    Количка