Как да изберем правилната четка за зъби?

Как да изберем правилната четка за зъби?

от in Новини 24.03.2021

Звучи лесно, нали? Изборът на четка за зъби. Но всеки път, в който се разхождате из щандовете за орална хигиена, попадате на море от видове и варианти. Четки за свеж дъх, за дълбоко почистване, четки за междузъбните пространства, за борба със зъбния камък. Някои дори обещават избелване на зъбите. Други пък са специално създадени за ортодонтски цели или за протези.

Не бива да забравяме и ултразвуковите четки. Колкото и вдъхновяващо да изглеждат всички тези специални предназначения, Вие трябва да изберете една от всички. Най-добрият съвет, който можем да Ви дадем, е да се обърнете към лекуващия Ви стоматолог. Той ще Ви насочи най-добре към четката създадена специално за Вашите нужди. Също така ще Ви обучи как да се грижите за зъбите си най-добре. Има основни правила, които трябва да знаете. Правила, които ще направят избора на четка далеч по-лесен, или поне обоснован.

Като за начало – забравете за твърдите четки!

Може да изглежда странно, все пак всички четки в домакинството са максимално твърди, за да улеснят търкането. При четките за зъби важи обратното правило. Твърдите четки са опустошителни за венците. Действат изключително грубо и винаги водят до отдръпване на венеца, кървене и възпаления. Отдръпването на венеца от своя страна излага на показ зъбният корен, а той не разполага с емайл, който да го предпазва от кариесогенните бактерии. Много характерни са т.нар. шиечни кариеси при хора, използващи твърди четки.

    Количка