Зъбен камък – внимание!

Зъбен камък – внимание!

от in Новини 31.03.2021

Всички много добре знаем за важността на редовната и добре осъществявана орална хигиена, която може да ни помогне в борбата с натрупването на зъбния камък. Но дали всъщност сме наясно колко опасен може да бъде той и как може да повлияе на цялостното ни здраве?

Как се образува?

Дори най-старателното поддържане на оралната хигиена в домашни условия не винаги успява да обхване всички пространства в устната кухина.

В устата нормално съществуват огромно количество бактерии, които сами по себе си не са патогенни. Дори да почистваме зъбите си перфектно с четката, пастата, конците и разтворите за жабурене, част от тези микроорганизми винаги остават в устата.

Тези бактерии използват хранителните частици останали по зъбите, за да образуват лепкав филм, наречен зъбна плака, който покрива оралните повърхности (зъби, лигавица, език). Тя е в най-големи количества на местата, които са трудни за почистване – последните зъби, по линията на венците и около пломби (обтурации).

Тютюнопушенето също е основен фактор, влияещ неблагоприятно върху отлагането на зъбен камък. При пушачите той е в по-голямо количество, по-твърд, по-здраво свързан е и обикновено е тъмен на цвят – оранжево-кафяв до черен. При непушачите е белезникав или бледожълт и по-слабо свързан със зъбите.

Не трябва да забравяме, че независимо от вече изброените предразполагащи фактори за натрупването на зъбен камък, основна роля играе липсата на добра орална хигиена. Пушач с криви зъби и с лоши пломби може да има много по-малко зъбен камък, ако мие добре зъбите си, в сравнение с непушач с правилно подредени зъби и лоша хигиена.

Когато се храните, бактериите разположени в зъбната плака, отделят киселини, които могат да увредят зъбния емайл. Могат да предизвикат образуването на много малки кухини (кариес), които в последствие да се увеличат по размер. Освен това, тези киселини могат да предизвикат едновременно възпаление и инфекция на венците (гингивит).

По-голям проблем може да възникне, ако плаката не бъде отстранена и остане по зъбите.

 

На кои места в устната кухина се натрупва най-много зъбен камък?

Зъбният камък представлява втвърдена от минералните йони в слюнката зъбна плака. Ето защо местата, на които се натрупва най-много зъбен камък, са местата, откъдето слюнката изтича в устната кухина и където тя е най-богата на калций.

За горната челюст това е външната повърхност на горните шести зъби( първите големи кътници), тъй като там се излива слюнката от най-голямата слюнчена жлеза – паротидната.

На долната челюст се натрупва най-много зъбен камък по вътрешната повърхност на долните предни зъби (резци). Това е така, защото под върха на езика се отварят каналите на подезичните слюнчени жлези.

 

Как да се предпазим?

За съжаление, няма начин напълно да предотвратим натрупването на зъбен камък. Можем обаче да го ограничим с добра устна хигиена и с редовни посещения за почистването му от стоматолога.

В зависимост от индивидуалните особености и личната орална хигиена на пациента, зъболекарят може да препоръча това да се прави по-често или по-рядко.

Образуването на зъбен камък е нещо нормално, но трябва редовно да се отстранява. Дори най-старателното поддържане на оралната хигиена в домашни условия не винаги успява да обхване всички пространства в устната кухина. Затова посещавайте стоматолог минимум 2 пъти годишно, за да изчистят това натрупване. Това спомага за постигане на оптимална устна хигиена и за по-дълго запазване на доброто здраве на венците и зъбите.

 

Рутинните посещения за професионални почиствания и прегледи са много важни, независимо дали имате проблем. Диагностицирането и лечението на проблеми със зъбите в ранен стадий е по-комфортен, по-евтин и по-малко време отнемащ подход. Освен това, по този начин намалявате риска от развитие на по-тежки и скъпи увреждания, които могат да засегнат и други органи и системи.

    Количка